Kısmi Turizm İşletme Belgesi

KISMİ TURİZM İŞLETME BELGESİ
Turizm Yatırımı Belgesinin Turizm Deneme veya Kısmi Deneme İşletmesi Belgesine Çevrilmesi Talebi

KISMİ TURİZM İŞLETME BELGESİ İÇİN İSTENİLEN EVRAKLAR
Kısmi Turizm İşletme Belgesi İçin Başvuru dilekçesi: Bakanlıkça hazırlanmış matbu dilekçe doldurulur. Dilekçede talebin ne olduğu açıkça belirtilir, tesisin adı ve belge numarası, belge başvurusunda bulunan kişinin adı-soyadı, imzası, tarih, irtibat telefonları ile tesisin adres bilgilerine yer verilir. Başvuru sahibi tüzel kişilik ise dilekçede, kaşe ve tüzel kişiliği temsile yetkili kişi veya kişilerin imzası bulunur.

Belediye hudutları ve mücavir alanlar içerisinde;
Turizm İşletme Belgesi İçin İşyeri açma ve çalışma ruhsatı : İlgili belediyesinden alınmış, belge talebinde bulunan gerçek ya da tüzel kişiye ait, tesisin mevcut durumu ile uyumlu işyeri açma ve çalışma ruhsatının gönderilmesi gerekmektedir. Geçici işyeri açma ve çalışma ruhsatı kabul edilmeyecektir.

Belediye hudutları ve mücavir alanlar dışında;
Kısmi Turizm İşletme Belgesi İçin Yapı kullanma izin belgesi: İlgili idaresinden alınmış, tesisin mevcut durumu ve kullanım amacı ile uyumlu yapı kullanma izin belgesinin gönderilmesi gerekmektedir.
Kısmi Turizm İşletme Belgesi İçin İtfaiye Müdürlüğü veya ilgili kuruluş yazısı: Tesiste yangına karşı gerekli önlemlerin alındığına ilişkin İtfaiye Müdürlüğü veya ilgili kuruluş tarafından verilen yeni tarihli yazı istenir.
Kısmi Turizm İşletme Belgesi İçin Atık su sisteminin çözümüne ilişkin yazı: Tesisin atık su sisteminin çözümüne ilişkin İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden alınacak uygun görüş yazısı istenir.
Kısmi Turizm İşletme Belgesi İçin Genel güvenlik, asayiş ve ahlak yönünden ilgili mülki idarenin görüş yazısı Turizm Bakanlığınca gerekli görülmesi halinde, konaklama tesisleri, yeme-içme ve eğlence tesisleri için genel güvenlik, asayiş ve ahlak yönünden tesisin faaliyet göstermesinde sakınca bulunmadığını belirten yazı istenir.
Turizm Bakanlığına, belgelerin aslı veya aslını vermeye yetkili mercii veya noterce onaylanmış örnekleri verilir. İlgili belediyesince onaylanması durumunda; onaylayan kişinin adı, görev unvanı ve imzasının bulunması gerekmektedir. Tapu, işyeri açma ve çalışma ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi, rapor vb. belgelerde yer alan tesisin adı, adresi, ada-pafta-parsel numarası gibi bilgilerin birbirleriyle uyumlu olması gerekir. Turizm Yatırım belgesi alırken Bakanlığa verilen evrak bilgilerinde değişiklik olması durumunda, bu değişiklikleri kapsayan ve son durumu gösterir belgeler Bakanlığa ayrıca verilir.

 

KISMİ TURİZM İŞLETME BELGESİ BAŞVURU
Turizm belgesi taleplerinde başvurular; Yönetmelikte ve bu Tebliğ ile istenilen belgeler ile Turizm Bakanlığına yapılır.
Başvuru dilekçesi
Bakanlığa verilecek olan başvuru dilekçesi; belge talebinde bulunan gerçek kişi veya temsile yetkili kılınan kişi tarafından isim, tarih ve adres belirtilerek, tüzel kişi ise tüzel kişiliği temsile yetkili kişi veya kişiler tarafından isim, adres, tarih ve tüzel kişilik unvanı belirtilerek imzalanır.

Turizm belgesi taleplerinde ve belgeli tesislerde kapasite değişikliği taleplerini içeren başvurularda, düzenlenecek rapor içeriğinde bilgilere yer verilir.

Turizm belgesi taleplerinde başvuru belgeleri içerisinde yer alan işyeri açma ve çalışma ruhsatı; geçici, süreli, şartlı gibi ifadelerle verilmiş olmamalıdır.

Turizm belgeli tesislerde; verilen süre içerisinde işyeri açma ve çalışma ruhsatının gönderilmemesi veya işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına dair yetkili idarelerden olumsuz görüş gelmesi halinde tesis belge almaya esas vasfını yitirmiş olacağından 2634 sayılı Kanun’un 34 üncü maddesinin (e) bendi hükmü uyarınca belgesi iptal edilir.

Fikir Projesi
Eğlence merkezleri ve temalı parklar için turizm yatırımı belgesi başvurularında tesisin konumu, yakın çevresiyle ilişkisi, mimari kitlesel çözümü, mekânsal ilişkileri, yapısal özellikleri gibi konularda tesis hakkında genel olarak bilgi verebilecek fikir projesi istenilir.

Tatil siteleri ve müstakil apart otellerin başvuru belgelerine ilişkin düzenlemeler
Başvuru sahipleri;
a)Yönetmeliğin 51 inci maddesinin (a) bendi kapsamında olup Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile Turizm Merkezleri dışında olan tesislere ve Müstakil Apart Otellere ilişkin Turizm Yatırımı Belgesi başvurularında Yönetmelikte istenilen diğer belgelerle birlikte imar durum belgesini,
b)Yönetmeliğin 51 inci maddesinin (b) bendi kapsamındaki turizm işletmesi belgesi başvurularında turizm amaçlı kullanıma ilişkin tüm kat maliklerinin muvaffakatını,
Turizm Bakanlğına vermek zorundadırlar.

İmar planlarında ikinci konutlar için ayrılan yerlerdeki tesisler için; Yönetmeliğin 51 inci maddesinin (a) bendi kapsamında Tatil Sitesi ve Müstakil Apart Otel olarak yapılan turizm yatırımı belgesi başvuruları değerlendirmeye alınmaz, talepler Yönetmeliğin 51 inci maddesinin (b) bendi kapsamında değerlendirilir.
Yönetmeliğin 51 inci maddesinin (a) ve (b) bendi kapsamındaki tesislere ilişkin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarında belge kapsamındaki ünitelerin kapı numaraları açıkça belirtilir.

KISMİ TURİZM İŞLETME BELGESİ TALEPLERİNDE;
1 - Belgelendirilmeleri uygun görülen tesislere Makam Oluru veya Değerlendirme Kurulu Kararı ile belge düzenlenir.
2 - Gönderilmiş olan evrakın uygun görülmemesi durumunda belge sahibine tebliğ tarihinden itibaren altı ay süre verilerek eksikliğin giderilmesi istenir. Verilen süre içerisinde istenilen evrakın gönderilmemesi halinde 2634 sayılı Kanun’un 33 üncü maddesinin (a) fıkrası hükmü uyarınca işlem yapılır ve talep reddedilerek başvuru evrakı iade edilir.

Sınıflandırma çalışmaları
Turizm deneme işletme, turizm işletme, kısmi turizm deneme işletme ve kısmi turizm işletmesi belgeli tesislerde; Bakanlıkça gerekli görülen hallerde veya işletmenin talebi halinde, tesisin tür ve varsa sınıfının asgari nitelikleri, kapasitesi, fiziki özellikleri, kullanılan malzemenin standardı, işletme ve hizmet kalitesi, personelin nitelikleri ve eğitim düzeyi gibi kriterlerin yer aldığı değerlendirme formları Sınıflandırma Komisyonunca uygulanır. Sınıflandırma Komisyonu üyelerinin değerlendirme formu uygulaması sonucundaki puanlarının ortalamasının alınması ile tesisin türünün ve varsa sınıfının asgari puan barajını aşıp aşmadığı belirlenir.

Üst sınıf için belirlenen puan barajını aşan üstün hizmet düzeyindeki işletmelere; yeni sınıfının gerektirdiği asgari fiziksel niteliklere bakılmaksızın bir üst sınıf verilebilir. Yapılan sınıflandırma formu uygulaması sonucunda alınan puan esastır. Bu puanın sağladığı sınıfın altında bir sınıfın verilmesinin talep edilmesi halinde bu talep değerlendirmeye alınmaz. Sınıflandırma Komisyonunca yapılacak değerlendirmeler sonucunda tesisin kendi türüne ilişkin belirlenen puanını tutmaması, tesisin işletme döneminde belgelendirmeye esas vasıflarını yitirmiş olduğu şeklinde değerlendirilir ve tesisin durumu denetim raporuna bağlanarak 2634 sayılı Kanun’un 34 üncü maddesinin (e) fıkrası hükmü gereği belgesi iptal edilir. Sınıflandırma Komisyonunun sınıf yükseltme, düşürme ve belgeli olarak faaliyet göstermesinde fayda görülmediğine ilişkin kararları, alınacak makam olurları ile sonuçlandırılır. Sınıflandırma formu uygulaması sonucu belge düzenlemesi işlemi tamamlanmadan tesise ilişkin yeni sınıflandırma talebi işleme konulmaz.

Sınıflandırma çalışmalarında; yatırım kapsamında tutulan üniteler ile konaklama tesisi bünyesindeki Yönetmeliğin 31 inci maddesinin 2 nci fıkrasında yer alan nitelikleri sağlamayan, yüzme havuzu puanlandırılmaz. Puanlandırılmayan bu havuzlar "B Tipi", nitelikleri sağlayarak puanlandırılan diğer havuzlar ise "A Tipi" olarak isimlendirilir.

Tesis bünyesinde işletmede olan tüm üniteler puanlandırılır. Tesiste belge sahibi ve/veya kapasite değişikliği bulunması sınıflandırma çalışması yapılmasını engellemez. Bu tespitlere ilişkin olarak ayrıca denetim raporu düzenlenerek işlem yapılması önerilir.

Sınıflandırma form uygulaması esnasında tespit edilen eksiklik ve aksaklıklar sınıflandırma formunun işleme konulmasını engellemez.
Otellerin sınıfının belirlenmesinde sınıflandırma formunun 1 inci bölüm puanları esas alınır.
Turizm Belgeli tesislerde sınıflandırma form uygulaması ve denetimlerde tespit edilerek uygun görülen kapasite değişiklikleri için cezai işlem uygulanmaz.

Üst sınıf için belirlenen puan barajını aşan ve bir üst sınıf verilen üstün hizmet düzeyindeki işletmelerden, ayrıca yeni sınıfına göre Ek-3’de yer alan hizmet arttırıcı unsurlar istenilmez.

BİLKALİTE Eğitim Danışmanlık ve Belgelendirme Hizmetleri

Bil Kalite olarak sektörde, araştırma ve geliştirme üzerine sürekli yatırım yapmaktır. Bu strateji; yenilikçi, kullanımı kolay, yüksek...

Bize Ulaşın

  •  Uğur Mumcu Mah. Nurçiçeği Sk. Şehr-i Naz Konakları. No: 7/17 Kartal / İSTANBUL
  •   0216 459 06 52
  •   0530 543 99 91
  • info@bilkalite.com

e-Bülten

kmk® | web tasarım programları ile hazırlanmıştır.